RINOCORECTIA (REMODELAREA NASULUI)

Nasul reprezinta cel mai proeminent element anatomic al fetei. Situat in centrul masivului facial, el are o importanta majora in definirea fizionomiei si expresiei faciale. Prin urmare este o structura anatomica cu o importanta estetica deosebita, iar forma si dimensiunile sale, trebuie sa fie in deplina armonie cu celelalta elemente anatomice ale fetei. Daca nasul este disproportionat, intreaga armonie faciala poate fi compromisa.. Importanta estetica pe care o au atat forma cat si dimensiunile nasului, este demonstrata si de numarul mare de interventii chirurgicale solicitate atat de femei cat si de barbati.

Ce trebuie sa stim despre Rinocorectie ?

Rinocorectia reprezinta o interventie chirurgicala prin care se poate remodela atat forma cat si dimensiunea nasului., prin abordarea tuturor structurilor anatomice ale piramidei nazale. Forma nasului, dar si dimensiunile acestuia, trebuie adaptate la cele ale fetei, astfel incat sa obtinem un rezultat mai bun din punct de vedere estetic, in armonie deplina cu celelalte elemente faciale. Prin urmare, rinocorectia este o interventie personalizata, adaptata particularitatilor individuale ale fiecarui pacient. Prin rinocorectie, se pot modela atat lungimea cat si latimea nasului, dar si profilul acestuia (cocoasa dorsala, sau diverse denivelari dorsale), precum si varful nasului (lobulul), dimensiunea narinelor sau asimetria acestora.

Cui se adreseaza aceasta interventie ?

Rinocorectia reprezinta solutia ideala pentru toti cei care isi doresc o modificare a formei si dimensiunilor nasului, dar in egala masura reprezinta o solutie si pentru cei cu malformatii congenitale, sechele posttraumatice sau cei care au avut deja o interventie chirurgicala la nivelul nasului si nu sunt multumiti de rezultatul acesteia. Abordarea chirurgicala a nasului in scop estetic se face dupa varsta de 18-20 ani, cand forma si dimensiunile nasului sunt definitive. Daca interventia se face in urma unui traumatism, sau in urma unei alte operatii, este bine sa treaca un interval de circa 8-12 luni.

Deviatia de sept poate fi corectata concomitent cu rinocorectia ?

Deviatiile septului nazal pot modifica pozitia nasului producand laterodevieri ale acestuia. Prin urmare daca exista o deviatie de sept, aceasta trebuie corectata in cursul interventiei de rinocorectie. Concomitent cu imbunatatirea aspectului estetic al nasului se va obtine si o ameliorare functionala prin corectarea obstructiei nazala datorata deviatiei de sept.

"De ce vom tine seama inaitea operatiei?"

O astfel de interventie trebuie programata din timp, deoarece exista o serie de tratamente care trebuie intrerupte preoperator (exemple: anticonceptionalele, antiinflamatoriile, antidepresivele, etc). Nu este de dorit ca aceasta interventie sa coincida cu perioada menstruatiei Inaintea unei astfel de interventii, sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicatia medicului), la care se pot adauga si alte investigatii precum o radiografie de piramida nazala sau un consult ORL. Despre toate acestea veti fi informati in cursul primei consultatii.

"Detalii despre intervet\ia chirurgicala si perioada postoperatorie imediata"

Din punct de vedere tehnic exista doua metode chirurgicale : rinocorectia inchisa si rinocorectia deschisa. Decizia de a alege una sau alta dintre metode ii apartine in exclusivitate chirurgului, in functie de experienta personala, precum si de amploarea interventiei, forma nasului, etc.

Interventia dureaza aproximativ 2-3 ore si necesita anestezie generala. Dupa operatie, pacientii vor ramane internati cel putin o zi. Discomfortul postoperator este minim. In primele 24-48 de ore dupa operatie, pot sa apara dureri moderate la nivelul nasului sau o durere surda de cap ,care insa se pot ameliora cu ajutorul antialgicelor. Apar deasemenea edeme si chiar echimoze in jurul ochilor, care dispar in 2-4 zile si se pot ameliora prin alicatii locale de comprese reci. Primele 24-48 ore dupa interventia chirurgicala, narinele vor fi astupate cu ajutorul unor mese endonazale. Vindecarea chirurgicala se face in aproximativ 7 zile, timp in care este necesara purtarea unei atele metalice la nivelul nasului. Rezultatul final se vede dupa un interval de 3-6 luni dupa operatie. Reinceperea activitatii este posibila dupa aproximativ 7-10 zile.

"Care sunt principalele complicatii ce pot sa apara dupa o Rinocorectie?"

Nu exista complicatii semnificative in cazul acestor interventii. Cu toate aceste, vom avea in vedere faptul ca orice interventie chirurgicala presupune anumite riscuri, acestea fiind direct proportionale cu varsta si starea de sanatate a pacientului. Aceste riscuri vor fi evaluate in mod individual pentru fiecare pacient in parte, printr-un control preoperator riguros..

In concluzie

Rinocorectia reprezinta una dintre cele mai solicitate operatii estetice, atat de catre femei cat si de catre barbati. Obtinerea unui rezultat optim din punct de vedere estetic, reprezinta principalul obiectiv al acestei interventii, iar acest lucru este in mod direct influentat de experienta chirurgului, precum si de capacitatea acestuia de a adapta forma si dimensiunile nasului la celelalte elemente anatomice ale fetei , refacand armonia si proportiile faciale.