ABDOMINOPLASTIA

Abdominoplastia, reprezinta solutia chirurgicala utila pentru a obtine un abdomen plat si ferm. Prin abdominoplastie, se indeparteaza excesul de piele si grasime de la nivelul regiunii abdominale. Concomitent se poate intarii peretele muscular al abdomenului, si se poate accentua linia taliei. Prin urmare, termenul de abdominoplastie, traduce o interventie chirurgicala complexa, si personalizata, prin care se obtine indepartarea excesului tegumentar si adipos (dispus uneori sub forma de "sort abdominal"), si corectia reliefului abdominal, intarirea peretelui muscular si accentuarea taliei.

Desi este o interventie chirurgicala cosmetica, adresata in principal persoanelor ce doresc o imbunatatire a aspectului regiunii abdominale, ea poate devenii o interventie de necesitate pentru persoanele cu sort abdominal voluminos sau defecte ale peretelui abdominal.

Cui se adreseaza acest tip de interventie chirurgicala?

Abdominoplastia se adreseaza in egala masura, atat femeilor cat si barbatilor care prezinta surplus tegumentar si adipos la nivelul regiunii abdominale, care nu se poate indeparta prin dieta sau exercitii.

Operatia este utila si femeilor care datorita sarcinilor, raman cu un exces tegumentar important la nivelul abdomenului, concretizat prin multiple falduri de piele atat deasupra ombilicului cat si sub nivelul acestuia, sau care au muschii abdominali mult departati, cu stergerea reliefului abdominal si disparitia taliei. Concomitent se pot inceparta si vergeturile localizate sub nivelul ombilicului.

Abdominoplastia reprezinta solutia ideala pentru persoanele care au slabit multe kilograme, ramanand cu un surplus tegumentar important la nivelul regiunii abdominale, dispus sub forma de "sort abdominal".

Aceasta operatie nu este indicata femeilor care planuiesc o sarcina in viitor. Dupa aceasta interventie nu sunt indicate pierderi ponderale importante, prin urmare daca planuiti sa mai scapati de cateva kilograme, acest luicru trebuie facut inainte de operatie.

"De ce vom tine seama inaintea operatiei?"

O astfel de interventie trebuie programata din timp, deoarece exista o serie de tratamente care trebuie intrerupte preoperator (exemple: anticonceptionalele, antiinflamatoriile, antidepresivele, etc). Este contraindicata o astfel de interventie, in perioada menstruatiei sau imediat dupa o nastere. Inaintea unei astfel de interventii, sunt necesare o serie de analize si investigatii preoperatorii (la indicatia medicului dvs). pentru depistarea unor eventuale afectiuni preexistente operatiei. Prin urmare, orice probleme de sanatate au existat sau inca mai exista, vor fi comunicate medicului dvs, inaintea operatiei.

"Detalii despre interventia chirurgicala si perioada postoperatorie imediata"

Interventia dureaza aproximativ 3-5 ore si necesita anestezie generala. Dupa operatie, pacienta va ramane internata minim 24-48 ore. Rezectia tesutului adipos si a tegumentului abdominal in exces, presupune aparitia unor cicatrici la nivelul abdomenului. De regula forma si dimensiunile acestora sunt impuse de cantitatea de surplus tegumentar. Localizarea cicatricilor se faca astfel incat acestea sa fie complet mascate de lenjeria intima

Pentru a evita formarea unor hematoame, postoperator vor fi montate tuburi de dren care de regula se mentin primele 24-48 ore.Discomfortul postoperator este moderat. In primele 24-48 de ore dupa operatie, pot sa apara dureri moderate la locul inciziilor, care insa se pot ameliora cu ajutorul antialgicelor. Deasemenea pot sa apara echimoze si un discret edem al peretelui abdominal, care insa dispar rapid, la cateva zile dupa operatie.Vindecarea completa necesita 10-14 zile, timp in care sunt necesare controale periodice. In aceasta perioada sunt contraindicate eforturi fizice mari, , precum si practicarea oricarui sport de performanta. Timp de aproximativ o luna dupa operatie, este utila purtarea unei burtiere elastice.

"Care sunt principalele complicatii ce pot sa apara dupa o abdominoplastie?"

Abdominoplastia este o interventie complexa si de durata. Ca orice alta interventie chirurgicala, aceasta presupune o serie de riscuri, direct proportionale cu varsta si starea de sanatate a fiecarui pacient. Aceste riscuri vor fi evaluate in mod individual pentru fiecare in parte, printr-un control preoperator riguros. Printre complicatiile locale ce pot sa apara dupa abdominoplastie, se enumera hematomul, seromul, infectia, sau dehiscenta plagii.

In concluzie

Abdominoplastia reprezinta in egala masura o operatie estetica dar si una de necesitate. Prin aceasta interventie, se imbunatateste vizibil relieful si fermitatea abdomenului, cu "pretul" unor cicatrici, mai mult sau mai putin evidente ,ale caror dimensiuni sunt direct proportionale cu cantitatea de tegument si tesut adipos in exces.