RECONSTRUCTIA DE SAN…UN MOFT SAU O NECESITATE?

Cancerul de san reprezinta o boala grava, pe care din pacate o intalnim tot mai frecvent, afectand un numar din ce in ce mai mare de femei tinere. Desi face parte din categoria bolilor maligne, este unul dintre cancerele care descoperite si tratate precoce, se poate vindeca.


[Masectomy stages]
[Reconstructie de San]

Mastectomia (extirparea chirurgicala a glandei mamare) este solutia salvatoare. Pe de alta parte mastectomia este o interventie chirurgicala mutilanta.

Bucuria de a fi o invigatoare in lupta cu cancerul este umbrita de o interventie chirurgicala mutilanta, care indeparteaza sanul, principalul simbol al frumusetii si feminitatii.

La ora actuala, sanul poate fi reconstruit. Chirurgia plastica dispune de numeroase solutii chirurgicale care va pot ajuta sa va recapatati sanul pierdut. Astfel veti putea reveni la o viata normala, veti fi pe deplin o invingatoare in lupta cu cancerul.

METODE DE RECONTRUCTIE MAMARA.

La ora actuala exista multiple posibilitati chirurgicale de reconstructie mamara. Pentru reconstructie se pot folosii implante sau tesuturile proprii. Recontructia de san este o interventie personalizata, adaptata particularitatilor anatomice individuale, scopul principal al acestei interventii fiind acela de a obtine un san identic cu sanul sanatos. In alegerea metodei optime pentru fiecare pacienta in parte, vom tine seama de aspectul sanului contralateral, caracteristicile constitutionale ale fiecarei paciente, starea tesuturilor din zona operata, varsta, stare de sanatate, tratamente urmate (citostatice, radioterapie), dar si de dorinta pacientei. Solutiile chirurgicale la care putem apela sunt urmatoarele:

I. RECONSTRUCTIA SANULUI CU IMPLANTE MAMARE.

Este cea mai simpla metoda de reconstructie mamara, care presupune introducerea unui implant mamar sub muschiul pectoral pentru a remodela astfel forma noului san. Este potrivita femeilor cu sani mici, la care in cursul mastecomiei s-a pastrat muschiul pectoral, si la care exista reserve de tegument pentru a se introduce un implant similar cu sanul contralateral.


[Syringe injecting saline. Breast prothesis]

De obicei dupa mastectomie, nu ramane suficient tegument pentru a acoperii un implant, In aceste situatii, putem reconstrui sanul cu ajutorul unor implante create special pentru reconstructia de san, protezele expander (tip Becker). Acestea sunt niste implante dublu compartimentate. Compartimentul extern este plin (umplut cu gel de silicon), in timp ce compartimentul intern este gol, dotat cu o valva prin care ulterior i-l vom umple cu ser fiziologic. Umplerea compartimentului cu ser fiziologic se va face treptat, prin injectari regulate , repetate saptamanal pana la umplerea integrala a implantului. Astfel de implante sunt indicate pacientelor ce opteaza pentru o reconstructie mamara cu implant, dar nu are tesuturi suficiente pentru a introduce un implant similar cu sanul contralateral.

II. EXPANDAREA TISULARA

Expanderul tisular reprezinta un implant special creeat pentru a obtine surplusul tisular necesar pentru acoperirea unui implant. Este o metoda de recontructie ce se poate utiliza in majoritatea cazurilor. Presupune doua etape chirurgicale. In prima etapa se introduce expanderul tisular care are forma unei proteze de san dar care este gol. Urmeaza umplerea expanderului cu ser fiziologic prin injectatari saptamanale.


[Breast reconstruction using a tissue expander]

Cea de a doua etapa chirurgicala, presupune extragerea expanderului si introducerea unei proteze mamare cu gel de silicon. Avantajul acestei metode este acela de a creea in timp un surplus de tesut necesar pentru acoperirea unui implant mamar voluminous, care altfel nu ar fi incaput. Prin aceasta metoda, reconstructia cu implante devine posibila in cazul multor paciente.

III. RECONSTRUCTIA MAMARA CU TESUTURI PROPRII (LAMBOURI)

In anumite situatii, putem apela la tesuturile proprii pa care le putem folosi ca "material de recontructie". Astfel de metode, presupun utilizarea marelui dorsal (tesuturile si muschiul din zon spatelui), sau a dreptului abdominal (tesuturile si muschiul abdominal). In cazul celei din urma, metoda este conditionata de existenta unui surplus de tesuturi la nivelul abdomenului. Indepartarea acestuia si utilizarea lui ca material pantreu reconstructia de san, poate reprezenta un dublu avantaj, din punct de vedere estetic.


[Abdominal muscle flap graft]

Prin utilizarea tesuturilor proprii, se obtin rezultate foarte bune din punct de vedere estetic, dar exista dezavantajul unor cicatrci la nivelul zonelor donatoare. Sunt indicate indeosebi pentru pacientele care au beneficiat de radioterapie, sau pentru pacientele cu sani foarte voluminosi.

Alegerea metodei optime pentru fiecare caz in parte, reprezinta primul pas catre un rezultat postoperator optim. Scopul principal al interventiei de reconstructie mamara, i-l reprezinta obtinerea unei "imagini in oglinda" a sanului contralateral. Nu intotdeauna este simplu de realizat acest lucru. De multe ori pentru obtinerea simetriei este necesara si remodelarea sanului contralateral, prin lifting, reductie mamara sau prin introducerea unui implant.

Concomitent cu reconstructia sanului, este posibila si reconstructia complexului areolomamelonar. Prin urmare, daca sunteti fericita supravietuitoare dupa lupta cu cancerul mamar, si daca lipsa sanului reprezinta un mare prejudiciu pntru dumneavoastra, solicitati o consultatie pentru a afla care sunt solutiile optime pentru dumneavoastra. Va raspundem cu mare placere la toate intrebarile pe care le aveti. Nu ezitati sa ne contactati!