Reductia mamara ("mamoplastia de reductie")

Adesea sanii foarte mari, sunt asociati cu obezitatea. Greutatea excesiva a sanilor nu reprezinta doar o problema de natura estetica, ci poate deveni in timp o problema de sanatate. Cu timpul, pielea se lasa iar gradul de ptoza mamara se accentueaza. Frecvent apar dureri la nivelul coloanei vertebrale, gatului si umerilor, si chiar deformari ireversibile ale coloanei vertebrale (de tipul cifozei sau scoliozei). Nu sunt rare nici afectiunile cutanate prezente in regiunea submamara (dermatite, micoze, eczeme, etc.) Aceste femei acuza adesea si o limitare a activitatilor fizice, generata de greutatea excesiva a sanilor. Desi cea mai frecventa cauza de marire excesiva a sanilor o reprezinta excesul ponderal, nu rare sunt cazurile in care fete tinere, cu greutate normala, pot fi complexate de aceasta infirmitate. In toate aceste situatii, reductia mamara chirurgicala este utila si salutara.

"Ce este mamoplastia de reductie?"

Interventia de reductie mamara presupune indepartarea unei portiuni din glanda mamara (portiune cu dimensiuni variabile, in functie de volumul initial al glandei). Prin urmare daca interventia se face doar in scop estetic, este bine ca ea sa fie amanata dupa nastere, deoarece poate afecta capacitatea de alaptare. In cazuri deosebite, in care sanii sunt excesiv de voluminosi, interventia poate fi efectuata si in cazul fetelor tinere care inca nu au copii, dar obligatoriu dupa varsta pubertatii (cand dezvoltarea sanilor este completa). In astfel de situatii pacienta isi va asuma riscul de a nu mai putea sa alapteze in viitor. In fine, daca a-ti nascut de curand, o astfel de interventie se va amana cel putin 6-10 luni dupa ablactare (intreruperea alaptarii), pentru a evita posibilele complicatii generate de prezenta secretiei lactate la nivelul sanilor
Prin urmare, o astfel de interventie se adreseaza:

  • oricarei femei care doreste o micsorare si totodata o ridicare a sanilor (in cazul sanilor mari si ptozati).
  • femeilor obeze, hiperponderale sau chiar normoponderale, cu sani voluminosi si care acuza probleme generate de volumul sanilor, de tipul celor enumerate in introducere (dureri sau chiar modificari de forma ale coloanei vertebrale, limitarea activitatilor fizice, sau afectiunile cutanate prezente in regiunea submamara).
  • femeilor tinere, dupa pubertate (cand dezvoltarea sanilor este completa), daca volumul excesiv al sanilor le creeaza complexe sau chiar probleme de sanatate (de tipul celor enumerate anterior).
  • in cazul asimetriilor mamare (cand unul dintre sani este mai voluminos decat celalalt)

"De ce vom tine seama inaitea operatiei?"

O astfel de interventie trebuie programata din timp, deoarece exista o serie de tratamente care trebuie intrerupte preoperator (exemple: anticonceptionalele, antiinflamatoriile, antidepresivele, etc). Este contraindicata o astfel de interventie, in perioada menstruatiei sau imediat dupa o nastere. Inaintea unei astfel de interventii, sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicatia medicului dvs). Este obligatorie efectuarea unei mamografii, pentru depistarea unor eventuale afectiuni preexistente operatiei. Prin urmare, orice probleme de sanatate au existat sau inca mai exista, vor fi comunicate medicului dvs, inaintea operatiei.

"Detalii despre interventia chirurgicala si perioada postoperatorie imediata"

Interventia dureaza aproximativ 3-6 ore si necesita anestezie generala. Dupa operatie, pacienta va ramane internata cel putin o zi. Exista mai multe metode chirurgicale, prin care in mod practic se indeparteaza cantitati variabile din glanda mamara si tegumentul aferent acesteia. Rezectia tesutului glandular in exces, presupune aparitia unor cicatrici la nivelul sanilor. Deasemenea rezectia partiala a glandei mamare, poate altera functia acesteia (de a produce secretie lactata).
Pentru a evita formarea unor hematoame, postoperator vor fi montate tuburi de dren la nivelul sanilor, care de regula se mentin primele 24-48 ore.Discomfortul postoperator este moderat. In primele 24-48 de ore dupa operatie, pot sa apara dureri moderate la locul inciziilor, care insa se pot ameliora cu ajutorul antialgicelor. Deasemenea pot sa apara echimoze si un discret edem, care insa dispar rapid, la cateva zile dupa operatie.Vindecarea completa necesita 10-12 zile, timp in care sunt necesare controale periodice. In aceasta perioada sunt contraindicate eforturi fizice mari, miscari ample ale bratelor (tenis, inot, fitnes), purtarea de greutati sau dormitul pe burta, precum si practicarea oricarui sport de performanta. Timp de aproximativ o luna dupa operatie, este utila purtarea unei bustiere elastice.

"Care sunt principalele complicatii ce pot sa apara dupa o interventie de reductie mamara?"

Desi este o interventie complexa si de durata, nu exista complicatii semnificative in cazul acestor interventii. Cu toate aceste, vom avea in vedere faptul ca orice interventie chirurgicala presupune anumite riscuri, acestea fiind direct proportionale cu varsta si starea de sanatate a pacientului. Aceste riscuri vor fi evaluate in mod individual pentru fiecare pacient in parte, printr-un control preoperator riguros..

In concluzie:

Reductia mamara reprezinta in egala masura o operatie estetica dar si una de necesitate in cazul femeilor cu sani foarte mari. Prin aceasta interventie, se imbunatateste vizibil forma si fermitatea sanilor, se corecteaza ptoza si asimetria, precum si dimensiunile sanilor si ale areolelor, cu "pretul" unor cicatrici, mai mult sau mai putin evidente si ale caror dimensiuni sunt direct proportionale cu cantitatea de tesut glandular in exces.