CORECTAREA CICATRICILOR INESTETICE

Cicatrizarea reprezinta procesul fiziologic de vindecare al oricarei plagi de la nivelul pielii, indiferent de mecanismul ei de producere (traumatisme, arsuri, interventii chirurgicale, etc). Aspectul unei cicatrici poate fi diferit, in functie de suprafata si profunzimea plagii, localizarea ei, dar si de modalitatea in care a fost tratata in urgenta. Toate acestea pot influenta aspectul si calitatea viitoarei cicatrici. La toate acestea se adauga predispozitia genetica. Altfel spus fiecare organism este "setat" sa produca un anumit tip de cicatrici. Exista persoane predispuse sa formeze cicatrici inestetice (late, hipertrofice, pigmentate, cheloide). Daca predispozitia genetica spre o cicatrizare vicioasa, nu o putem influenta, in schimb avem la dispozitie un intreg arsenal de metode terapeutice prin care putem sa prevenim formarea unei cicatrici urate, sau sa o tratam.

I. TRATAMENTUL PREVENTIV

Procesul de cicatrizare dureaza aproximativ un an, incepand cu momentul vindecarii plagii. Altfel spus, dupa vindecare incepe un proces de maturare al cicatricii, pe parcursul caruia, aceasta isi schimba aspectul spre mai bine sau dimpotriva spre mai rau. Este bine sa stiti ca pe parcursul acestei perioade de maturare a cicatricii, se pot aplica diverse tratamente nechirurgicale ce pot influenta pozitiv aspectul viitoarei cicatrici. Printe aceste se enumera: crème si unguente (Contractubex, Kelosoft sau alte crème preparate in laborator), siliconul (sub forma de crème sau plasturi, Cymeosyl, Dermatix), sau microinjectiile intralezionale cu preparate pe baza de cortizon, la care se adauga presoterapia, si cremele fotoprotectoare. Toate aceste sunt eficiente doar pe parcursul perioadei de maturare a cicatricii.

II. METODE DE TRATAMENT

Dupa incetarea procesului de cicatrizare, exista doar solutii chirurgicale. Aceste sunt numeroase, adaptanduse la particularitatile fiecarui caz in parte, in functie de aspectul cicatricii, localizarea si profunzimea ei, vechime, culoare,etc. Printre aceste metode se enumera:
-excizia si sutura.

Sutura simpla este posibila atunci cand indepartarea chirurgicala a cicatricii nu genereaza un defect de tegument. Este indicata pentru cicatrici de dimensiuni mici, sau localizate in zone cu laxitate tegumentara.
-expanderul tisular.

Acesta este un balonas de silicon cu forme sau dimensiuni diferite, care se "umfla" in etape, cu ser fiziologic, creandu-se astfel un surplus de tegument in vecinatatea cicatricii. Acest surplus de tegument obtinut prin expandare tisulara I-l putem folosi ulterior pentru a acoperii defectul rezultat dupa indepartarea chirurgicala a zonei cicatriceale. O atfel de interventie, asigura un rezultat postoperator optim dar are dezavantajul unui tratament de durata, ce presupune doua etape chirurgicale.
-grefa de piele.

Transplantul de piele este indicat pentru tratamentul cicatricilor intinse in suprafata, in special in cazul celor retractile localizate pe zone de mare mobilitate (precum regiunea cervicala, maini, sau zone articulare)
-dermabrazia.

Dermabrazia se poate realiza pe regiuni mici, sau mai mari, de obicei la nivelul fetei. Operatia se realizeaza cu ajutorul unei piese abrazive cuplata la un motor. Cu ajutorul acestei piese chirurgul plastician "slefuieste" pielea si indeparteaza iregularitatile si proeminentele. Aceasta operatie se poate realiza intr-un singur timp sau in mai multi timpi in special cind cicatricile sint mari ca profunzime si suprafata. Dupa operatie sunt necesare controale periodice. Se pot aplica o seria de metode de modelare a viitoarei cicatrici, precum crème su plasturi de silicon. Prin urmare, cicatricile pot reprezenta un stigmat pe viata, creand un prejudiciu estetic important, sursa de importante complexe psihice. Uneori alaturi de prejudicial estetic, pot creea si un prejudiciu functional important (cicatricile dispuse in zone cu importata functionala deosebita, precum comisura bucala, pleoapele, mainile, regiunea cervicala, sau regiunile articulare). Exista solutii numeroase atat pentru prevenirea lor. Tot ce trebuie sa faceti este sa luati legatura cu un chirurg plastician, care cu siguranta va poate ajuta.

Va asteptam