Augumentarea mamara (marirea sanilor cu implante mamare)

Sanii mari au reprezentat intotdeauna un simbol al frumusetii si feminitatii, motiv pentru care in prezent multe dintre femei aleg sa isi mareasca sanii cu ajutorul implantelor mamare. Desi au existat o serie de controverse legate de acest tip de interventie chirurgicala, in prezent nu exista nici o dovada stiintifica cum ca utilizarea implantelor mamare ar favoriza aparitia cancerului de san, sau a altor afectiuni grave, astfel ca aceasta operatie este in prezent una dintre cele mai solicitate interventii practicate in scop estetic atit pe plan mondial cat si in tara noastra. In continuare voi trece in revista cateva informatii utile pacinentelor, care reprezinta raspunsul la cele mai frecvente intrebari ale pacientelor.

In primul rand "cui se adreseaza acest tip de intervetie?"

Tuturor acelor femei care doresc sa isi mareasca volumul sanilor, sau sa isi modifice forma acestora. O asimetrie a sanilor ( de regula congenitala), sau o usoara ptozare a acestora ( care poate sa apara dupa sarcina, alaptare sau variatii importante ale greutatii), pot deasemenea sa se corecteze foarte bine cu ajutorul implantelor mamare. In fine implantele mamare pot reprezenta solutia ideala pentru pacientele care au suferit traumatisme, arsuri sau interventii chirurgicale mutilante al nivelul sanilor ( tumorectomii, mastectomii, etc.)

O alta intrebare frecventa este "daca si cum va fi influentata alaptarea viitorului copil prin prezenta implantelor mamare?"

Implantele mamare se introduc fie in spatele glandei mamare, fie in spatele muschiului pectoral, prin urmare in cursul interventiei chirurgicale nu este alterata in nici un fel structura anatomica sau functia glandei. Pacientele cu implante mamare pot alapta normal , deoarece "siliconul nu trece in lapte".

"Pot implantele mamare sa favorizeze aparitia cancerului de san?"

Studiile efectuate pe plan mondial au demonstrat ca incidenta cancerului de san este aceeasi atat la femeile cu implante cat si la cele fara implante, prin urmare prezenta implantelor mamare nu favorizeaza aparitia cancerului de san.

"Cum alegem implantele?"

La ora actuala exista numeroase modele de implante mamare. Acestea difera in functie de forma (rotunde sau anatomice), si de continut (ser fiziologic, gel siliconic cu diverse densitati, mixte, etc). Forma, volumul si continutul implantelor, sunt esentiale in obtinerea rezultatului dorit. Prin urmare, alegerea implantelor reprezinta un moment deosebit de important, care necesita experienta din partea chirurgului. Acesta trebuie sa tina cont atat de dorinta pacientei cat si de rezultatele unor masuratori obiective, care permit adaptarea formei si dimensiunilor implantelor la marimea sanilor, aspectul acestora precum si la tipul constitutional al pacientei (inaltime, greutate, circumferinta toracelui, etc). Un alt criteriu deosebit de important in alegerea implantului potrivit il constituie calitatea partilor moi ale sanului (piele si tesut glandular). In fine, calitatea implantelor este importanta, motiv pentru care nu pretul trebuie sa fie principalul criteriu de alegere al acestora!

"De ce vom tine seama inaintea operatiei?"

O astfel de interventie trebuie programata din timp, deoarece exista o serie de tratamente care trebuie intrerupte preoperator (exemple: anticonceptionalele, antiinflamatoriile, antidepresivele, etc). Nu este de dorit ca aceasta interventie sa coincida cu perioada menstruatiei (deoarece creste semnificativ riscul unor sangerari importante). Deasemenea sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicatia medicului), precum si a unei ecografii mamare sau a unei mamografii (in functie de varsta pacientei, antecedentele sale, istoricul familial,etc) pentru depistarea unor eventuale afectiuni preexistente operatiei.

"Dupa cat timp este necesara schimbarea implantelor mamare?"

Este o alta intrebare frecventa, la care pacientele pot primi raspunsuri diferite. Producatorii de implante mamare, recomanda schimbarea implantelor dupa un interval de 10-15 ani. In realitate aceasta este doar o recomandare, schimbarea implantelor nefiind obligatorie. Implantele se vor schimba in mod obligatoriu, doar in cazul in care apar complicatii (ruperea implantului, contractura capsulara st.IV, etc.), sau la dorinta pacientei.

Detalii despre interventia chirurgicala si perioada postoperatorie imediata.

 • Interventia dureaza aproximativ 1-2 ore si necesita anestezie generala. Dupa operatie, pacienta va ramane internata cel putin o zi.
 • Introducerea implantelor, necesita o incizie tegumentara de apoximativ 4-5 cm., unde ulterior va ramane o cicatrice. Locul inciziei poate fi diferit ( periareolar, in santul submamar sau in regiunea axilara), in functie de preferinta pacientei dar si de alte realitati obiective (dimensiunea areolei, volumul si continutul protezei, etc.) care pot impune un anumit abord chirurgical.
 • Protezele mamare pot fi introduse, atat sub glanda mamara cat si sub muschiul pectoral, sau mai NOU... se pot introduce partial subglandular si partial submuscular (prin tehnica "dual-plane"), dar aceasta decizie o va lua chirurgul, in functie de forma si dimensiunea sanilor, volumul implantelor alese si calitatea tegumentelor pacientei.
 • Discomfortul postoperator, concretizat in special prin dureri , este mai accentuat in primele 24-48 de ore dupa operatie, acesta fiind insa ameliorat cu ajutorul antialgicelor. Durerile sunt ceva mai intense in cazul implantelor introduse submuscular, si sunt aproape inexistente in cazul inlocuirii unor proteze puse cu ceva timp in urma.
 • Postoperator se introduc tuburi de dren in cavitate. Acestea se vor mentine atata timp cat va fi necesar (de regula 3-5 zile).
 • Timp de aproximativ o luna dupa operatie, este utila purtarea unei bustiere elastice. In aceasta perioada sunt contraindicate miscari ample ale bratelor (tenis, inot, fittnes), purtarea de greutati sau dormitul pe burta.

"Care sunt principalele complicatii ce pot sa apara dupa o interventie de marire a sanilor?"

Pe langa complicatiile imediate ce pot survenii in urma oricarei interventii chirurgicale ( sangerare, hematom, infectie, dehiscenta plagii,etc.), in cazul augumentarilor mamare pot sa apara si o serie de complicatii specifice acestei interventii. Un exemplu il reprezinta "contractura capsulara" care este de fapt o reactie cicatriceala la prezenta implantului. In mod obisnuit, orice implant mamar determina o reactie cicatriceala, generand formarea unei capsule care il izoleaza de tesuturile din jurul sau. De regula aceasta capsula nu se vede si nu se simte. Uneori, aceasta capsula poate deveni groasa si retractila, modificand forma sanului in timp. O astfel de complicatie, poate fi rezultatul unui viciu de cicatrizare al pacientei sau poate fi determinata de un implant de calitate proasta. In prezent incidenta acestei complicatii a scazut foarte mult (sub 5%), ca urmare a eforturilor facute de firmele producatoare de proteze mamare, de a imbunatatii continuu calitatea acestora. In cazul in care totusi aceasta complicatie apare, este necesara schimbarea implantelor printr-o noua interventie. Alte complicatii pot fi: ruptura implantelor ( ca urmare a unor traumatisme foarte puternice) sau deplasarea acestora (in cazul unor eforturi fizice deosebite, si doar in cazul implantelor introduse submuscular).

10 informatii utile pacientelor ce doresc o augumentare mamara:

 1. Consultatia initiala, respectiv alegerea implantelor, reprezinta un pas deosebit de important, catre obtinerea unui rezultat postoperator optim. Pentru a face o alegere cat mai apropiata de dorinta dumneavoastra, marimea sanilor trebuie transpusa in cc sau grame. In acest scop este util sa "probati" diverse modele de implante( pe care medicul dumneavoastra ar trebui sa le aiba la consultatie). Deasemenea fotografiile unor cazuri similare va pot ajuta.
 2. Forma implantului, va genera ulterior forma sanului dumneavoastra ,indeosebi in cazul pacientelor cu sani mici. Daca va doriti niste sani cu aspect cat mai natural, optati pentru implante cu forma anatomica, si profil moderat. Daca visati la un decolteu generos, cu sanii proeminenti in parte de sus, atunci alegeti implante rotunde sau implante anatomice cu profil inalt. Indiferent ca optati pentru implante rotunde sau anatomice, forma implantului (latime,inaltime si proiectie) este importanta pentru definirea formei ulterioare a sanului dumneavoastra.
 3. Volumul implantului, trebuie adaptat caracteristicilor constitutionale ale fiecarei paciente, precum baza sanului, diametrul toracelui, inaltimea, greutatea corpului si marimea sanilor dumneavoastra(cupa sutienului). Latimea implantului ales nu trebuie sa depaseasca latimea sanului dumneavoastra. Implantele se vor vedea inestetic sub piele, in partea laterala a toracelui, in plus exista riscul de rippling.
 4. Caracteristicile tisulare individuale reprezinta un element esential pentru alegerea marimii implantului. Practic in alegerea volumului optim vom tine cont de gradul de laxitate al tesuturilor existente, astfel incat implantul ales sa nu creeze o presiune foarte mare asupra tesuturilor dumneavoastra. Pot sa apara complicatii imediate, precum dehiscenta plagii operatorii, sau la distanta, precum subtierea tegumentelor si atrofia glandei mamare urmate de ptoza sanului.
 5. Distanta dintre sani nu se va modifica dupa operatie. Daca sanii dumneavoastra sunt departati, probabil ca vor ramane departati si dupa operatie. Incercarea de ai apropia cu orice pret, poate duce la aparitia sinmastiei, cu aspec t mult mai inestetic si greu de corectat ulterior.
 6. Nu optati pentru implante excesiv de mari (peste350-400cc). Standardele de frumusete se modifica in timp, si la ora actuala exista tendinta femeilor de a-si dori sani din ce in ce mai mari. Sanii excesiv de mari, pot fi...POATE... frumosi???, dar cu siguranta ,nu sunt sanatosi!!!). Rezultatul postoperator se va modifica in timp, in fuctie de dinamica tesuturilor in raport cu implantul, precum si de modificarile inevitabile generate de inaintarea in varsta. Daca nu putem influenta modificarile tisulare determinate de trecerea anilor si de predispozitia genetica (calitatea pielii si partilor moi), putem insa sa ne asiguram de un rezultat cat mai bun pe termen lung, prin alegerea unui implant de dimensiuni moderate. Volumul mare inseamna GREUTATE, iar proiectia mult prea mare inseamna PRESIUNE excesiva pe glanda. Interactiunea dintre tesuturi si fortele exercitate de de implant asupra acestora, in combinatie cu modificarile inevitabile datorate inaintarii in varsta, vor duce la subtierea si atrofia partilor moi ale sanului urmate de alterarea formei acestuia, prin aparitia ptozei mamare. Prin urmare alegerea unui implant de dimensiuni moderate reprezinta un pas esential catre un rezultat optim pe termen lung, in timp ce un implant mare deschide poarta reinterventiilor ulterioare!
 7. Abordul periareolar are avantajul unei cicatrici foarte putin vizibile. Necesita insa o areola suficient de mare incat sa permita introducerea implantului ales (diametrul ei trebuie sa aiba minim 5 cm, pentru un implant de aprox. 300cc). In plus are dezavantajul abordului prin interiorul glandei mamare, ceea ce creste riscul unor complicatii ulterioare precum contractura capsulara.
 8. Drenajul postoperator al cavitatii implantului (adica "tuburile de dren"), nu este obligatoriu, dar reprezinta o masura de protectie in plus pentru dumneavoastra. O sangerare postoperatorie, nu reprezinta tocmai o raritate, si nu totdeauna poate fi anticipata sau prevenita. Hematomul format ulterior in cavitatea protezei (chiar daca se resoarbe si nu necesita o reinterventie), va spori riscul de aparitie in timp a contracturii capsulare. Prin urmare nu va bucurati ca nu veti avea tuburi de dren dupa operatie! Acest lucru nu este totdeauna in beneficiul dumneavoastra pe termen lung.
 9. Nu va amagiti cu "garantia pe viata a implantelor". Intradevar companiile de renume de pe piata implantelor ofera garantie pe viata pentru implantele comercializate. Acest lucru inseamna ca daca implantul se deterioreaza datorita unor defecte de fabricatie, veti primi gratis altul in schimb. Este o garantie importanta din partea acestor companii, dar asta nu inseamna ca orice reinterventie ulterioara va fi suportata de catre acestea. In realitate, cea mai mare parte a reinterventiilor, sunt datorate altor cauze precum contractura capsulara, dislocarea implantului, rippling, ptoza implantului si nu in ultimul rand dorintei pacientei de asi modifica forma sau volumul sanului. Prin urmare, implantele de calitate sunt garantate pe viata de catre companiile producatoare, dar asta nu inseamna ca in decursul timpului nu veti fi nevoita sa va reoperati sau ca nu veti mai suporta cheltuielile viitoarelor interventii chirurgicale. Reinterventiile nu sunt obligatorii dar sunt posibile. Implantul este totusi un corp strain pentru organism, care poate determina o serie de complicatii pe care nu intotdeauna le putem anticipa sau preveni, iar in cazul in care optati pentru o astfel de interventie trebuie sa va asumati atat riscurie cat si conseciintele de rigoare. Nu trebuie sa va speriati! deoarece astfel de complicatii sunt rare, dar trebuie sa fiti cat mai bine informata pentru ca ele pot totusi sa existe.
 10. Calitatea implantului. Implantele de calitate va ofera garantia unui risc minim de complicatii, atat imediate cat si pe termen lung. Printre complicatiile generate de calitatea implantului se enumera: contractura capsulara, ruptura implantului sau reactiile de respingere (seromul postoperator). Dar care sunt cele mai bune implante? In cele mai multe cazuri medicul dumneavoastra va poate da astfel de informatii. Calitatea unui produs, este certificata de companii de renume, pe plan international, precum si de foruri internationale specializate in certificarea standardelor de calitate. prin urmare acesta poate fi un alt criteriu pe baza caruia puteti sa alegeti niste implante de calitate.

In concluzie

"Augumentarea mamara" reprezinta una dintre cele mai populare operatii estetice, adesea cu rezultate spectaculoase, care se adreseaza tuturor femeilor care isi doresc modificarea dimensiunilor sau formei sanilor, corectarea unor asimetrii mamare, ptoze sau mai grav, a unor sechele.