Blefaroplastie

Blefaroplastia reprezinta o interventie chirurgicala care se adreseaza atat pleoapelor superioare cat si a celor inferioare, cu scopul de a inlatura urmele lasata de trecerea anilor.

Cu trecerea timpului, tegumentele isi modifica aspectul si tonusul, isi pierd elasticitatea, si cu timpul se atrofiaza, generand o serie de modificari specifice procesului de imbatranire. La nivelul pleoapelor, aceste modificari pot genera ptoza tegumentara, la care uneori se asociaza hernierea subcutanata a tesutului gras retroorbital. Acestea se concretizeaza prin falduri de tegument vizibile la nivelul pleoapelor (indeosebi la nivelul pleoapelor superioare) si modificari ale reliefului sub forma de ,pungi  de grasime sau cearcane (indeosebi la nivelul pleoapelor inferioare). Toate aceste modificari se accentueaza odata cu trecerea anilor, accentuandu-se sub efectul agresiv al factorilor de mediu, al modificarilor hormonale sau al unor cauze patologice precum edemele palpebrale sau modificari ponderale importante. Uneori astfel de modificari pot fi constitutionale (transmise genetic) intalnindu-se la persoane tinere.

Cui se adreseaza acest tip de interventie chirurgicala?

Blefaroplastia este indicata la aproape orice varsta, dar cel mai frecvent se adreseaza persoanelor de varsta mijlocie cu scopul de a inlatura primele semne lasata de trecerea timpului (precum pliuri si falduri cutanate sau cearcane). In egala masura, acest tip de interventie se adreseaza si persoanelor tinere pentru remodelarea aspectului congenital al pleoapelor sau pentru indepartarea cearcanelor sau pungilor inestetice. Uneori, aceasta interventie se poate efectua si in scop functional, pentru largirea campului vizual (diminuat de un exces important de tegument sau de ptoza pleoapei prin insuficienta musculara) sau pentru corectarea unor asimetrii de fanta palpebrala. Practic acest tip de interventie chirurgicala, se individualizeaza, adaptandu-se la particularitatile fiecarui caz in parte.

Blefaroplastia, se poate asocia cu alte metode de reintinerire faciala, chirurgicale (pecum liftingul cervicofacial, liftingul frontal sau cel al sprancenelor), dar si nechirurgicale (precum lasserterapia, injectiile cu toxina botulinica, mesoterapia sau umplerea ridurilor cu acd hialuronic). Prin urmare astfel de proceduri nu se inlocuiesc una pe alta, ci se combina pentru a obtine un rezultat optim pentru fiecare caz in parte.

Detalii despre blefaroplastie

Blefaroplastia este procedeul chirurgical de indepartare a excesului de piele, grasime si muschi de la nivelul pleoapelor, tehnica chirurgicale utilizata, fiind adaptata la particularitatile fiecarui caz in parte. In cazul pleoapei superioare, indepartarea excesului de tegument se face cu o incizie plasata in pliul natural creeat de deschiderea fantei palpebrale, si prelungita la nevoie pe directia unui rid deja existent la acest nivel. Cicatricea rezultata este astfel mascata complet de deschiderea pleoapei si devine practic invizibila. In cazul pleoapei inferioare, excesul de tegument se rezeca printr-o incizie ascunsa sub marginea ciliara. In cazul persoanelor tinere, blefaroplastia pleoapelor inferioare se adreseaza cu precadere pungilor existente sub ochi. Daca excesul tegumentar nu este important, abordul acestor pungi de grasime se poate face cuajutorul unei incizii trasconjunctivale care nu lasa cicatrici.

Intervenţia dureaza aproximativ 1-2 ore si nu necesita anestezie generală.Se poate face cu anestezie locala sau generala, in functie de complexitatea si durata interventiei chirurgicale. Nu necesita spitalizare.

Postoperator pot sa apara edem si echimoze, care persista cateva zile. Complicatiile operatorii sunt foarte rare, si de regula se previn printr-o tehnica chirurgicala riguroasa, precum si prin respectarea indicatiilor postoperatorii.

Ingrijiri postoperatorii sunt minime. Se alica un pansament de protectie primele 24 de ore. Suprimarea firelor de sutura se face in ziua a 3-a/a 5-a.
Pentru diminuarea edemului postoperator se recomanda aplicatii reci in primele ore dupa interventie. Vindecarea este rapida, de regula dupa 5-7 zile.

De ce vom ţine seama înaitea operaţiei?

O astfel de intervenţie trebuie programat` din timp, deoarece exist` o serie de tratamente care trebuie întrerupte preoperator (exemple: anticoncepţionalele, antiinflamatoriileanticoagulantele, etc). înaintea unei astfel de intervenţii, sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicaţia medicului dvs). pentru depistarea unor eventuale afecţiuni preexistente operaţiei. Prin urmare, orice probleme de sanatate au existat sau inca mai exista, vor fi comunicate medicului dvs, inaintea operatiei..

In concluzie

Blefaroplastia este o interventie minima, care se poate face cu anestezie locala si care nu necesita spitalizare. Comvalescenta este scurta, durerile sunt practic inexistente, iar rezultatele se pot observa practic imediat. Rezultatele postoperatorii pot fi adesea extrem de spectaculoase. Caracterul sau minim invaziv, precum si efectele sale adesea spectaculoase, fac din aceasta interventie una dintre cele mai solicitate proceduri de intinerire faciala.