OTOPLASTIA corectarea "urechilor clapauge"

urechile clapauge, reprezinta de fapt o malformatie de forma a cartilajului auricular, care modifica pozitia urechii in raport cu extremitatea cefalica. De cele mai multe ori, persoanele cu urechi clapauge, sunt tinta unor glume rautacioase inca din copilarie, motiv pentru care adesea aceasta problema poate genera complexe importante. Parul lung este de regula solutia prin care acesti pacienti incearca sa-si ascunda urechile, de glumele proaste ale colegilor. Solutia pentru a scapa de astfel de complexe, o reprezinta OTOPLASTIA.

"Ce este otoplastia ?"

Otoplastia reprezinta metoda chirurgicala prin care se pot corecta atat forma cat si dimensiunile pavilionului auricular, dar si pozitia acestuia in raport cu extremitatea cefalica. In concluzie, prin otoplastie, se poate remodela cartilajul auricular, redand astfel urechii forma si dimensiunile normale, totodata micsorandu-se si unghiul format intre ureche si extremitatea cefalica. Concomitent se poate remodela si lobulul auricular, daca acest lucru este necesar. Este o interventie personalizata, care va tine cont de particularitatile individuale ale fiecarui caz in parte.

"Cui se adreseaza aceasta interventie chirurgicala ?"

Aceasta interventie este indicata tuturor celor care sufera de complexul urechilor clapauge, atat copii (dupa 10-12 ani) cat si adulti. Interventia este relativ simpla iar rezultatele sunt adesea spectaculoase, modificand radical infatisarea, si redand increderea in propria persoana.

"De ce vom tine seama inaitea operatiei?"

O astfel de interventie trebuie programata din timp, deoarece exista o serie de tratamente care trebuie intrerupte preoperator (exemple: anticonceptionalele, antiinflamatoriile, antidepresivele, etc). Este contraindicata o astfel de interventie, in perioada menstruatiei sau imediat dupa o nastere. Inaintea unei astfel de interventii, sunt necesare o serie de analize si investigatii preoperatorii (la indicatia medicului dvs). pentru depistarea unor eventuale afectiuni preexistente operatiei. Prin urmare, orice probleme de sanatate au existat sau inca mai exista, vor fi comunicate medicului dvs, inaintea operatiei.

"Detalii despre interventia chirurgicala si perioada postoperatorie imediata"

Operatia se poate face atat cu anestezie locala cat si cu anestezie generala, iar durata acesteia este de aproximativ 2 ore. Nu necesita spitalizare. Prin aceasta operatie, practic se remodeleaza cartilajul auricular, care genereaza forma ,dimensiunile si pozitia urechii. De regula se opereaza ambele urechi pentru a obtine simetrie. Incizia de abord se pozitioneaza in spatele urechii (chiar in pliul retroauricular), astfel incat cicatricea ramasa in urma acestei interventii sa nu se observe ulterior..Imediat dupa operatie apar edeme si echimoze care dispar rapid in cateva zile dupa operatie. Durerile sunt suportabile, si se pot ameliora cu analgetice obisnuite. . Vindecarea necesita circa 2 saptamani, dar reluarea activitatii este posibila a doua zi dupa interventie Totusi pentru a se asigura o vindecare de calitate si un rezultat durabil in timp, postoperator este necesara purtarea unei bentite elastice, pentru o perioada de aproximativ 4-6 saptamani dupa operatie. Desi pare o interventia simpla, ea necesita experienta din partea chirurgului deoarece manevrarea incorecta a structurilor cartilaginoase, poate genera deformari vizibile si uneori imposibil de corectat printr-o reinterventie.

"Care sunt principalele complicatii ce pot sa apara dupa o otoplastie?"

Otoplastia este o interventie simpla, fara complicatii semnificative, daca este practicata de un chirurg cu experienta. Cu toate aceste, vom avea in vedere faptul ca orice interventie chirurgicala presupune anumite riscuri, acestea fiind direct proportionale cu varsta si starea de sanatate a pacientului. Aceste riscuri vor fi evaluate in mod individual pentru fiecare pacient in parte, printr-un control preoperator riguros..

In concluzie

Otoplastia este o interventie minima, care se poate face cu anestezie locala si care nu necesita spitalizare. Comvalescenta este scurta, durerile sunt practic inexistente, iar rezultatele se pot observa practic imediat. Rezultatele postoperatorii pot fi adesea extrem de spectaculoase. Caracterul sau minim invaziv, precum si efectele sale adesea spectaculoase, fac din aceasta interventie o solutie optima pentru toti cei ce sufera de complexul urechilor clapauge, indiferent de sex sau varsta.