CHIRURGIA ORGANELOR GENITALE FEMININE (LABIOPLASTIA, HIMENOPLASTIA)

Multe femei sunt nemultumite de aspectul sau dimensiunea labiilor mici/mari ,care fie sunt prea mari, fie sunt asimetrice, aspect prezent de la nastere sau dezvoltat odata cu virsta. In aceste situatii de regula apare un discomfort sexual si o stare de frustrare datorita proeminentei lor prin lenjeria intima, la care se poate adauga si o limitare a activitatilor fizice sau sportive.

Daca intampinati o astfel de problema, labioplastia poate fi o solutie pentru problema dumneavoastra.

CE ESTE LABIOPLASTIA?

Labioplastia este procedura chirurgicala de reducere a formei si dimensiunilor labiilor mici si/sau mari, fie dezvoltate in exces, fie deformate cu trecerea timpului, fara insa a fi afectata functia lor.

Este o interventie chirurgicala simpla, care dureaza aproximativ o ora si se poate face cu anestezie locala (eventual potentata intravenos la dorinta pacientei). Surplusul de tesut se excizeaza, remodelandu-se labiile in armonie cu complexul organelor genitale.

Avand in vedere particularitatile anatomice regionale, operatia si perioada postoperatorie imediata nu trebuie sa coincida cu perioada menstruatiei. In plus sunt necesare o serie de ingrijiri speciale in perioada postoperatorie, astfel:

  • se recomanda schimbarea in mod frecvent a lenjeriei intime si mentinerea unei toalete locale riguroase, prin efectuarea unui lavaj corespunzator, in functie de indicatiile medicului curant.
  • evitarea contactelor sexuale in mod deosebit in perioada post operatorie cel putin 14 zile;
  • evitarea efortului fizic care poate duce la intarzierea vindecarii din cauza transpiratiei abundente.

Perioada de recuperare este de cateva zile, dupa care se pot relua activitatile obisnuite.

[etapele labioplastiei]

HIMENOPLASTIA (REFACEREA VIRGINITATII)

Refacerea virginitatii poate fi o cerinta importanta in context religios, cltural sau personal, prin urmare exista femei care vor sa fie virgine la inceputul casatoriei, desi si-au inceput viata sexuala cu mult timp inainte sau vor sa fie un "cadou" pentru cel iubit. Solutia pentru astfel de situatii este himenoplastia, o interventie chirurgicala simpla, care adesea poate rezolva probleme sociale si familiale mari.

[before/after]

Reconstructia himenului se poate face atat imediat dupa ruperea acestuia, cat si dupa o perioada mult mai lunga de timp, prin sutura locala a himenului rupt. Daca resturile himenului initial nu sint suficiente pentru reconstructie, atunci refacerea virginitatii se poate realize prin strimtorarea portiunii initiale a vaginului folosind mucoasa vaginala ce va forma un nou himen. Acesta se va rupe in cursul primului act sexual similar unui himen natural.

Refacerea virginitatii este o procedura chirurgicala simpla, ce se poate face cu anestezie generala si fara internare. Recuperarea este rapida iar discomfortul postoperator este minim, in schimb beneficiile pot fi foarte mari.

REMODELAREA REGIUNII PUBIENE

Exista femei la care relieful pubian este mult prea proeminent, fiind vizibil prin lenjeria intima sau chiar printr-o imbracaminte mai stramta. In astfel de situatii, zona pubiana se poate remodela, indepartandu-se excesul de grasime prin lipoaspiratie.

Cealalta varianta este a aspectului flasc, cazut, ce apare odata cu virsta, datorita scaderii elasticitatii pielii, ceea ce creaza un aspect imbatrinit. Acest aspect nedorit se rezolva prin ridicarea regiunii pubiene, printr-o interventie similara abdominoplastiei, eliminindu- e excesul tegumentar.

Interventia consta intr-o incizie in plan orizontal la nivelul liniei parului pubian, continuind in lateral pe"linia chilotului". Se practica decolarea pana in plan suprafascial cu avansarea si ridicarea regiunii pubiene. Excesul rezultat este excizat. Sutura se face in planuri anatomice. Rezultatul este o regiune pubiana cu un aspect mult mai tonic.