EPILAREA DEFINITIVA cu IPL_Intense Pulsed Light

[epilare definitiva gambe]

Pilozitatea excesiva poate afecta atat populatia sanatoasa, cat si persoanele cu tulburari hormonale precum boala polichistica a ovarelor, hiperplazia congenitala suprarenala, hirsutism, etc. Prezenta parului nedorit poate afecta in egala masura atat femeile cat si barbatii. La ora actuala, metodele vechi de indepartare a pilozitatii excesive (creme epilatoare, aparatul de ras sau epilarea cu ceara),pierd foarte mult in favoarea celor moderne reprezentate de epilare definitiva cu laser sau cu lumina intensa pulsata (IPL) . Atat persoanele cu tulburari hormonale precum si cele perfect sanatoase dar cu o pilozitate relativ exagerata in anumite zone, pot beneficia de tratametul de epilare definitiva. Aparatul nostru IPL este unul dintre cele mai performante aparate care exista pe piata la ora actuala.

Procedeul de epilare definitiva cu lumina intensa pulsata (IPL, intense pulsed light) este o solutie de ultima ora, care aplica tehnologii ultramoderne, pentru indepartarea parului nedorit printr-o procedura nedureroasa, rapida si eficienta.

Ce inseamna fotoepilarea definitiva?

Foto epilarea este un procedeu prin care parul nedorit este eliminat de pe suprafata corpului cu ajutorul unui fascicul luminos - IPL (intense pulsed light - lumina pulsata intensa) sau laser. Principiul de actiune este similar, bazandu-se pe proprietatea melaninei (pigmentul firului de par) de a absorbi lumina.

Spre deosebire de tehnologia LASER care emite doar o singura lungime de unda si foloseste un mic fascicul de lumina per puls, IPL - foloseste radiatia luminoasa cu lungime de unda controlata pentru citirea diverselor structuri ale pielii. Procedeul se numeste fototermoliza selectiva. Lumina patrunde in piele la adincimi diferite si este atrasa preferential fie de culoarea bruna a pigmentului melanic din firele de par in cazul tratamentelor de epilare, fie de culoarea rosie a hemoglobinei din vasele de singe in cazul tratamentelor leziunilor vasculare, fie de ambele aspecte adica de petele cafenii de pe piele si cuperoza in tratamentele de fotointinerire. Spre deosebire de laser, tehnica IPL foloseste o serie de filtre speciale, prin care se selecteaza anumite lungimi de unda ale spectrului luminos, care actioneaza tintit asupra firului de par, neafectand alte zone din jur. Energia luminoasa se transforma in caldura si este absorbita in radacina, incalzind-o pana la aprox 70 grade C. Foliculul pilos este astfel distrus iar firul de par un va mai creste in zona tratata. Prin urmare, spre deosebire de LASER, Lumina pulsata contine un spectru foarte larg de frecvente si poate fi utilizata cu succes in orice combinatie de culori ale pielii si parului - mai putin pentru parul alb. Aceasta diferenta face din Lumina intens pulsata, cea mai eficienta metoda de epilare definitiva existenta la ora actuala.

Cate sedinte sunt necesare?

In conditii normale, firul de par creste in cicluri, cu durate variabile in functie de zona sau de individ. Aceasta ciclicitate impiedica parul sa creasca mai mult de o anumita lungime. Un ciclu de crestere este impartit in 3 faze:

I. faza de crestere activa (anagena)- in care foliculul produce keratina si firul de par creste. In aceasta faza parul contine din abundenta melanina care ii confera culoarea specifica, atit in radacina cit si in fibra propriu-zisa. Aceasta este faza in care foto-epilarea este eficienta..

II. faza de regresie, cand cresterea este oprita (catagena) – In aceasta faza , firul de par nu mai creste, dar nici nu cade. Radacina se desparte de zona germinala, care produce celulele keratinice. Foto-epilarea nu este eficienta in aceasta perioada, intru-cit nu poate fi inactivata zona germinala.

III.faza de pauza, cand parul este in pregatire pentru o noua crestere(telogena). In aceasta faza, parul cade, se elimina, iar zona germinativa se reface pregatindu-se pentru un nou ciclu de crestere. Nu exista nici o fibra si nici o radacina propriu-zisa, deci foto-epilarea nu se poate realiza.


[The qrowth cycle of the hair follicles]

In mod normal acest ciclu de crestere dureaza toata viata. Lumina pulsata actioneaza doar pe firele de par aflate in faza de crestere activa (faza anagena), prin urmare nu toate firele de par pot fi distruse in acelasi timp de fasciculul luminos, deoarece la un anumit moment, numai un anumit procent de foliculi se afla in faza de crestere activa. De regula, la nivelul pielii capului 85% din fire sunt in faza activa de crestere, parul de pe fata este activ in proportie de 50-70%, in timp ce la nivelul bratelor, antebratelor si gambelor, doar 20% se gasesc la un moment dat in aceasta faza. De aceea, pentru antebrate si gambe sunt necesare mai multe sedinte de epilare (5-6), fata de zona fetei (3-4). Trebuie retinut ca fiecare fir de par se afla intr-una din aceste trei faze de crestere, independent de fazele prin care trec firele vecine.

In mod practic, sunt necesare cateva tratamente succesive pe aceeasi zona, de obicei intre 4-6, uneori pana la 10 sedinte la interval de 4-6 saptamani pentru a obtine o reducere a pilozitatii in procent de 80-90%. Cu fiecare sedinta se distrug cca 10-20% din numarul total al foliculilor pilosi aflati in faza activa (anagena) in care sunt receptivi la energia luminoasa. Firele restante (cca 10-20%, aflate in faza de regresie pe durata tratamentului), vor necesita sedinte suplimentare la distanta de tratamentul initial.

Cat de eficient este tratamentul?

Tehnica IPL, reprezinta cea mai eficienta metoda de epilare definitiva. Firele de par odata distruse, , nu mai cresc niciodata, dar in zona tratata vor mai apare alte fire de par, cele care au fost inactive in momentul tratamentului. Pentru a le trata si pe acestea pot fi necesare sedinte suplimentare.

Raspunsul la tratament este insa diferit in functie de zona tratata (procentul de fire de par aflate in faza de crestere activa variaza in functie de zone), culoarea si textura pielii si a firului de par, sau de prezenta unor tulburari hormonale asociate. Cu cat pielea este mai alba si firele de par mai bogate in pigment cu atat rezultatele sunt mai rapide. In ordinea raspunsului la tratament, cele mai bune rezultate se obtin la: axile, inghinal, picioare, brate, iar la fata - perciuni, gat, frunte , barbie, mustata.

Prin urmare,rezultatul final si numarul de sedinte variaza si in functie de factori personali,eventuale dereglari hormonale care pot necesita un nr suplimentar de sedinte.

In urma tratamentului pilozitatea se reduce cu cca 90%.

Pentru cele 10%, ce reprezinta fire de par aflate in faza catagena in cursul tratamentului, pot fi necesare sedinte suplimentare, la distanta fata de tratamentul initial.

In concluzie, rezultatele obtinute prin aceasta procedura de epilare definitiva cu IPL sunt foarte bune dar trebuie privite realist, de aceea orice asigurari asupra eficientei 100% cu zero esec (cum se intampla in campaniile publicitare) trebuie privite cu rezerve. Unii pacienti raspund excelent la sedintele de epilare definitiva, altii raspund mai putin la tratament, dar oricum dupa tratament, firul de par devine mai fin si creste mult mai lent.

Procedeul este dureros?

Pragul de percepere si suportare al durerii este diferit, dar in general procedura nu este mai dureroasa decit epilarea cu ceara. Senzatia este insa diferita – veti simti niste mici piscaturi sau o senzatie de caldura. Aparatul nostru IPL este de cea mai noua tehnologie. Are un dispozitiv de autoracire care protejeaza pielea inconjuratoare, in timp ce permite lumiii sa penetreze foliculul pilos. Procedura este foarte bine tolerata de paciente.

In cazul persoanelor mai sensibile sau in zone mai dureroase (buza superioara, regiunea inghinala, axile), se pot folosi creme cu efect anestezic local. Atentie insa, anestezia locala se poate folosi doar intr-o clinica, sub stricta supraveghere medicala, si doar pe suprafete mici.

Care sunt avantajele epilarii definitive cu IPL?

 • Pot fi tratate zone mai extinse in aceeasi sedinta
 • Riscul aparitiei a reactiilor adverse este minim
 • Mai putina durere si discomfort (in comparatie cu alte metode de epilare)
 • Este eficienta pentru orice zona a corpului
 • Nu exista risc de aparitie a cancerului de piele
 • Firele de par distruse nu mai cresc niciodata!

Cine poate fi candidat la foto epilare definitiva?

Atit femeile cit si barbatii pot apela la fotoepilare pentru a scapa de parul nedorit. Acest procedeu se aplica cu succes in toate zonele - cum ar fi fruntea, sprincenele, virful nasului, mustata, barbia, lobul urechilor, umeri, spate, axile, abdomen, fese, zona pubiana, zona inghinala, peri-mamelonar, antebrate, brate, gambe, coapse, miini, picioare si degete.

Lumina pulsata contine un spectru foarte larg de frecvente si poate fi utilizata cu succes in orice combinatie de culori ale pielii si parului - mai putin pentru parul alb.

Fotoepilarea este eficienta pe firele de par existente dar nu si pe cele ce se vor dezvolta ulterior tratamentului. Daca exista cauze medicale sau nemedicale ce determina aparitia de noi foliculi pilosi, tratamentul va parea ineficient. Astfel de cauze trebuiesc depistate si tratate inainte de a incepe tratamentul. Printre acestea se enumera: sarcina, tulburarile hormonale (ex sindromul polichistic la femei), ereditatea, diverse reactii secundare la medicamente sau folosirea excesiva a metodelor de epilare precum lama sau cremele de epilat.

Contraindicatii

 • Pacientele gravide sau cele care alapteaza vor evita tratamentul.
 • Pacientii cu boli fotosensibile ( lupus eritematos disemnat, vitiligo) sau cei care consuma medicamente fotosensibilizante (antibiotice, antidepresive, anxiolitice, antiinflamatorii nesteroidiene si steroidiene)
 • Utilizarea de retinoizi sistemici sau topici sau alfa hidroxi acizi in ultimele sase saptamani.
 • Nevii pigmentari vor fi protejati pe toata durata tratamentului.
 • Zonele tatuate sau zonele cu machiaj semipermanent nu vor fi tratate.
 • Antecedente de cicatrizare defectuoasa (cicatrici keloide)
 • cancere de piele
 • Afectiuni inflamatorii in zona ce urmeaza a fi tratata.
 • Pacientii care au facut plaja sau solar in ultimele 2 saptamani vor evita tratamentul ( deoarece exista risc mare de arsura) .

Ce trebuie sa faceti inainte de tratament ?

1.Trebuie sa renuntati la metodele de epilare prin smulgere (ceara, aparate, etc). Prin urmare zona ce urmeaza a fi tratata nu va mai fi epilata cu ceara cel putin 4 saptamani inainte de inceperea tratamentului, deoarece epilarea cu ceara smulge radacina firului de par situatie in care fotoepilarea nu mai are pe ce sa actioneze. Este necesar un interval de 4-6 saptamani in care firele de par sa poata creste. Cu cit intervalul dintre ultima epliare cu ceara si foto-epilare este mai mare, cu atit este mai bine. Epilarea cu ceara este interzisa pe toata perioada sedintelor de foto-epilare. Intre sedinte se va folosi doar rasul , tunsul sau cremele de epilat.

2.Renuntati la plaja sau solar. Pielea ar trebui sa fie cit mai alba cu putinta, deci expunerea la soare - bronzatul - trebuie evitate incepind cu 30-45 zile inainte de tratament, precum si pe toata perioada tratamentului. Daca tratamentul implica zone expuse la soare in mod curent - fata, gambe etc. - este recomandata folosirea unei creme protectoare cu factor de protectie cit mai ridicat (pentru fata - SPF-100)

3.Cu circa 1-3 zile inainte de tratament (nu mai devreme, dar nici mai tirziu), zona de tratat trebuie rasa cu lama (trebuie sa folositi o lama noua si de calitate pentru a nu va irita) sau tunsa. In cursul sedintei de epilare,firul de par trebuie sa fie cit mai scurt, astfel incat energia luminoasa sa se concentreze in radacina parului, si nu in partea de deasupra, care se va incalzezi inutil. Ideal in momentul tratamentului,firul de par trebuie sa depaseasca cu un milimetru-doi suprafata pielii.

Ce se intampla dupa tratament?

Dupa tratament pe zona respectiva se vor aplica creme hidratante, pentru citeva zile. De asemenea, pentru zonele expuse la soare este indicata folosirea unei creme cu factor de protectie solara cit mai mare. In cca 15-25 zile, firele de par tratate incep sa cada. Initial unele fire de par dau senzatia ca cresc in continuare, dar este doar procesul normal de eliminare a lor din tegument. Dupa perioada de eliminare mai pot sa ramina pe piele niste mici puncte negre, fire de par care dau impresia ca au ramas in piele. Si acestea vor fi eliminate in timp, dar s-ar putea sa dureze ceva mai mult. Puteti exfolia zona mai energic pentru a le ajuta sa fie eliminate. Dupa caderea parului veti experimenta o perioada de lipsa de par de citeva saptamini, pina cind incep sa creasca noile fire de par, care la momentul tratamentului nu erau in faza de crestere activa. In momentul in care se inmultesc suficient, de regula dupa cca. 4-6 saptamini de la sedinta de epilare anterioara, se va efectua o noua sedinta. Acest interval dintre sedinte poate fi variabil in functie de zona tratata si de ritmul individual de crestere al firelor de par. Acest ciclu se poate continua pina cind se ajunge la o reducere satisfacatoare a firelor de par din zona respectiva. Cum intotdeauna se reduce un procent, intotdeauna mai ramine ceva... ceea ce inseamna ca, desi este definitiva foto-epilarea nu este in mod necesar si completa.

Prin urmare, tratamentul de epilare definitiva, trebuie personalizat. Numarul sedintelor precum si intervalul dintre acestea se vor stabili in functie de raspunsul la tratament si caracteristicile individuale ale fiecarui pacient in parte astfel incat sa obtinem un rezultat cat mai bun.

Cum sa va ingrijiti dupa tratament?

O perioada de timp dupa epilare, pielea este mai sensibila decat de obicei.  Cel mai important lucru este sa protejati zona tratate de radiatiile UV (soare sau solar) timp de doua saptamani. Aceasta se realizeaza prin evitarea expunerilor la soare si utilizarea cremelor fotoprotectoare cu SPF de minim 30+ (care se vor aplica cu cel putin 15-30 minute inainte de expunere si apoi la fiecare 2 ore sau imediat dupa ce ati iesit din apa, in cazul in care totusi veti merge la plaja). Pentru fata folositi creme cu factor de protectie ridicat.

De asemenea, trebuie evitate baile fierbinti, gratajul zonei, peeling-urile (timp de o saptamana). Zona trebuie mentinuta curata si uscata. De asemenea, nu folosi deodorant direct pe piele. Poti folosii lotiuni sau creme hidratante sau antiiritante .

Preturi pe zone de tratament (in RON/sedinta):

Mustata / Perciuni / Barbie
Mustata si Barbie
Fata integral
Axile
regiune cervicala anterioara
Regiune cervicala posterioara (ceafa)
Regiunea inghinala
Perinal
In jurul mameloanelor
Linia abdominala (ombilic-pubis)
Fese
Maini - picioare
Gambe (epilat scurt)
Coapse
Gambe + Coapse (epilat lung)
Antebrate
Brate
Antebrate + Brate
Piept
Abdomen inferior
Spate inferior
Umeri
100
150
200
300
100-300
200-300
300-500
300-500
100
100
300-400
100-150
500-700
500-800
900-1400
300-400
300-400
500-700
500-700
300-400
350-550
300-500

Preturile sunt exprimate in RON/sedinta si contin TVA.

Aceste preturi sunt orientative. Pentru mai multe zone tratate puteti obtine un discount.

Promotional puteti beneficia de abonamente. In cadrul unui abonament platiti 5 sedinte de tratament si beneficiati de 6 sedinte (una dintre sedinte fiind gratuita).

Informatiile prezentate mai sus nu pot inlocui o consultatie. In cadrul primei consultatii, vom evalua caracteristicile individuale si vom stabili numarul de sedinte necesare. Programati-va la o consultatie, si veti beneficia de o sedinta test.