LIPOASPIRATIA, ...operatia care elimina grasimea nedorita.

Aspectul fizic si silueta reprezinta o preocupare constanta atat pentru femei cat si pentru barbatii zilelor noastre. In incercarea de a arata cat mai bine, cu totii apelam la metode variate precum exercitii fizice, diete sau artificii vestimentare. Rolul canulei de lipoaspiratie, intervine acolo unde toate aceste metode devin ineficiente. Lipoaspiratia este metoda chirurgicala care elimina depozitele adipoase nedorite. Aceste depozite adipoase, sunt de regula programate genetic si foarte rezistente la diete, exercitii fizice sau masaj.Ele pot avea localizari variate, in functie de sex, mostenirea genetica sau tipul constitutional. La femei, pot fi localizate mai frecvent la nivelul coapselor si soldurilor dar si la nivelul abdomenului sau in partea interna a genunchilor, in timp ce in cazul barbatilor acestea sunt localizate cu precadere la nivelul abdomenului, soldurilor sau sanilor (ginecomastie). Metoda este indicata indeosebi persoanelor normoponderale sau usor hiperponderale, pentru a elimina acele depozite adipoase rezistente la diete si exercitii fizice. Prin urmare, lipoaspiratia nu trebuie comfundata cu o metoda de slabire. Nu este o alternativa "mai simpla" de a scapa de kilogramele in plus (fara diete sau exercitii fizice), ci trebuie privita ca o metoda de remodelare a siluetei, prin indepartarea chirurgicala a depozitelor adipoase nedorite.

"Ce trebuie sa stim despre LIPOASPIRATIE?"

Lipoaspiratia este o metoda chirurgicala de remodelare corporala, prin care depozitele adipoase localizate sint extrase cu ajutorul unor canule speciale, foarte subtiri, pentru a recontura una sau mai multe zone ale corpului, precum coapsele, abdomenul, toracele, sanii, genunchii, bratele, gleznele sau gambele, dar si regiunea cervicala (barbia dubla). Inciziile de abord sunt foarte mici (de regula nu depasesc 2-3 mm), motiv petru care ulterior nu vor exista cicatrici inestetice. Este o procedura personalizata, in functie de particularitatile si necesitatile fiecarui pacient. Necesita multa experienta din partea chirurgului, pentru ca o tehnica gresita poate genera urmari, greu de corectat ulterior.

"Cui se adreseaza aceasta operatie?"

Fiind o metoda de extragere a tesutului adipos, ea poate fi aplicata in mod teoretic oricarui pacient. Practic, calitatea rezultatului postoperator precum si gradul de satisfactie al pacientului, sunt direct proportionale cu o indicatie stabilita corect si cu o buna selectie a cazurilor ce pot beneficia de aceasta metoda.

Metoda este indicata indeosebi persoanelor normoponderale sau usor hiperponderale, cu scopul de a elimina acele depozite adipoase (localizate) rezistente la diete si exercitii fizice. Se mai recomanda persoanelor care au slabit prin alte metode ,dar care mai au inca exces de grasime rezistenta la dieta.Nu este indicata persoanelor obeze, decat in situatii exceptionale si in scop exclusiv terapeutic.

O conditie esentiala pentru obtinerea unui rezultat bun, o reprezinta si calitatea tegumentelor. Pierderea in timp a elasticitatii si fermitatii tesuturilor, in combinatie cu extragerea unor cantitati mari de tesut adipos, pot determina aparitia ptozelor tegumentare la nivelul zonelor operate. Acestea pot fi corectate ulterior, prin diverse procedee chirurgicale.

Prin urmare, lipoaspiratia este o excelenta metoda de remodelare corporala, atata timp cat este privita cu realism, este indicata corect si este practicata de un chirurg cu experienta..

"Grasimea se mai poate reface dupa lipoaspiratie ?"

Aceasta reprezinta una dintre cele mai frecvente intrebari puse de pacienti inainte de interventie. Intradevar, prin procedeul de lipoaspiratie, se extrage grasime, care este formata din celule adipoase. Aceste celule reprezinta "depozitele de grasime" ale organismului. Prin extragerea acestor celule, capacitatea zonei lipoaspirate de a depozita grasime in viitor, se reduce. Aceste zone nu se vor mai ingrasa, in schimb exista posibilitatea ca surplusul de grasime sa fie stocat in alte regiuni ale corpului. Prin urmare, lipoaspiratia este o excelenta metoda de remodelare corporala, atata vreme cat greutatea este tinuta sub control. Nu reprezinta nicidecum o metoda de a slabi, si nici nu elimina dieta sau exercitiile fizice ulterioare.

"De ce vom tine seama inaitea operatiei?"

O astfel de interventie trebuie programata din timp, deoarece exista o serie de tratamente care trebuie intrerupte preoperator (exemple: anticonceptionalele, antiinflamatoriile, antidepresivele, etc). Este contraindicata o astfel de interventie, in perioada menstruatiei sau imediat dupa o nastere. Inaintea unei astfel de interventii, sunt necesare o serie de analize preoperatorii (la indicatia medicului dvs), pentru depistarea unor eventuale afectiuni preexistente operatiei. Prin urmare, orice probleme de sanatate au existat sau inca mai exista, vor fi comunicate medicului dvs, inaintea operatiei.

"Detalii despre interventia chirurgicala si perioada postoperatorie imediata"

Durata interventiei este variabila, in functie de numarul si suprafata zonelor operate, precum si de cantitatea de tesut adipos in exces, si se poate face cu anestezie generala sau locoregionala. Grasimea este extrasa cu ajutorul unor canule speciale, foarte fine, conectate la un aparat ce produce presiune negativa. Zonele operate, se infiltreaza in prealabil cu o solutie speciala, care contine si anestezic. Aceasta solutie faciliteaza extragerea grasimii, scade riscul sangerarilor si diminueaza durerile postoperatorii. Inciziile de abord sunt foarte mici (de regula nu depasesc 2-3 mm), motiv petru care ulterior nu vor ramane cicatrici inestetice.

Dupa operatie, pacienta va ramane internata cel putin o zi, pentru monitorizare. Mobilizarea este permisa si chiar indicata din primele ore dupa operatie. Pentru a evita formarea unor hematoame , dar si pentru a facilita retractia si dispunerea uniforma a surplusului tegumentar, postoperator pacientii trebuie sa poarte o imbracaminte speciala din material elastic, usor compresiv, care se aplica imediat dupa operatie (chiar pe masa de operatie) si care se va mentine ulterior cel putin 4 saptamani dupa interventia chirurgicala. Discomfortul postoperator este moderat. Imediat dupa operatie pot sa apara edem si echimoze, care insa dispar rapid, in cateva zile.Vindecarea completa necesita 7-10 zile, timp in care sunt necesare controale periodice. Reluarea activitatii este posibila dupa aproximativ o saptamana. Ulterior pot fi utile masaje, dar si gimnastica. Rezultatul poate fi initial mascat de aparitia edemului postoperator. Rezultatul final se vede la cca 2-6 luni postoperator (timp necesar pentru disparitia edemelor dar si pentru retractia si uniformizarea surplusului de tegument ramas dupa lipoaspiratie).

"Care sunt principalele complicatii ce pot sa apara dupa o interventie de lipoaspiratie?"

Lipoaspiratia reprezinta o interventia chirurgicala a carei complexitate este direct proportionala cu suprafata operata precum si cu cantitatea de tesut adipos extras, si nu este lipsita de riscuri. Ca si in orice alta interventia chirurgicala, riscurile operatiei sunt direct proportionale cu durata si comlexitatea interventiei, precum si varsta si starea de sanatate a pacientului. Aceste riscuri vor fi evaluate in mod individual pentru fiecare pacient in parte, printr-un control preoperator riguros. Daca este necesar, pot fi luate in calcul mai multe etape chirurgicale.

In concluzie

lipoaspiratia este o excelenta metoda de remodelare corporala, atata timp cat este privita cu realism, este indicata corect si este practicata de un chirurg cu experienta...