PROCEDEE NECHIRURGICALE IN LUPTA CU RIDURILE

Odata cu scurgerea anilor, apar si primele semne de imbatranire şi acestea sunt mai vizibile la nivelul feţei , gâtului şi decolteului. Pielea se subtiaza, isi pierde tonusul si elasticitatea iar partile moi se lasa, datorita degradarilor produse in structurile lor de trecerea timpului.


[Subcutaneous fat layer]

Si astfel apar primele riduri, santurile naturale ale fetei se adancesc, si incet incet apare ptoza partilor moi, ceea ce determina o adancire a ridurilor si santurilor naturale. Printre primele modificari ce apar la nivelul fetei, putem enumera: aparitia ridurilor de la coltul ochilor ("laba de gasca"),si accentuarea santului nazogenian (prin ptozarea obrajilor). Ulterior, ptoza obrajilor se accentueaza, determinand accentuarea santurilor labiomentoniere ("liniile Marionette") si coborarea colturilor buzelor. Concomitent apar ridurile glabelare si cele frontale, si se accentueaza santul lacrimal dand fetei un aspect morocanos si oboist. Pe langa trecerea timpului, bagajul genetic are un rol essential in aparitia acestor modificari, astfel incat primele semne de imbatranire pot sa apara uneori foarte precoce, chiar inainte de 40 de ani. La toate acestea se adauga rolul factorilor de mediu (expunerea la soare, poluarea), precum si un regim nesanatos de viata (fumat, alcool, droguri, oboseala prelungita, stressul sau alimentatia nesanatoasa si curele de slabire repetate), si bineinteles tulburarile hormonale din perioada menopauzei .

Şi dacă nu am făcut nimic pana acum pentru că nu am ştiut cum să ne prelungim tineretea, acum e momentul să profităm de cele mai noi descoperiri ale medicinei. La ora actuala, chirurgia plastica dispune de un intreg arsenal de lupta contra semnelor lasate de scurgerea timpului. Printre acestea se enumera;

[inainte-dupa interventia nechirurgicala]
  1. Botoxul
  2. Mezoterapia (Mesoliftingul)
  3. Peelingul
  4. Implantele faciale
  5. Fillerele dermice ( resorbabile sau permanenta)
  6. Microinjectii cu subsante ce stimuleaza producerea de collagen propriu (SCULPTRA, RADIESSE).
  7. Microlipofilling
  8. Skin rejuvenation (IPL,Laser, dermabrazia, etc)

Ce sunt fillerele dermice şi când sunt utilizate?

Termenul de FILLER, provine de la englezescul FILL ( a umple ).

I. ACIDUL HIALURONIC

Sunt substante macromoleculare ce se pot injecta intradermic sau subdermic la nivelul unor riduri, santuri sau depresiuni cu scopul de a le umple. Procedura este simpla, iar rezultatul este spectaculos. Se pot injecta atat la nivelul ridurilor cat si la nivelul santurilor naturale, precum si pentru corectarea unor depresiuni. Deasemenea se utilizeaza in mod frecvent pentru reconturarea obrajilor sau pentru marirea buzelor.

Ce zone putem trata?

Pot fi corectate ridurile de expresie de la nivelul frunţii (în asociere cu toxina botulinică, când e cazul), ridurile radiare dispuse in jurul buzelor, linia de marionetă, ridurile de la nivelul gâtului; se poate efectua un lifting al sprâncenelor ( în asociere cu toxina botulinică), pot fi reconturaţi pomeţii şi obrajii, ovalul feţei, dar si buzele.

Efectul lor poate fi temporar sau definitiv in functie de substanta folosita. De-a lungul timpului s-au utilizat tot felul de solutii, precum colagenul, siliconul sau grasimea proprie. In prezent exista un intreg arsenal de substante ce pot fi injectate, printre care de departe cel mai folosit este ACIDUL HIALURONIC. Se gaseste sub diverse denumiri comerciale, si sub diverse forme, precum RESTYLANE, TEOSYAL, JUVEDERM,


[tipuri de riduri]

PURAGEN, HYLAFORM,si lista poate continua, deoarece exista foarte multe astfel de produse. Este foarte bine tolerat de paciente, fara a genera efecte adverse. Face parte din categoria fillerilor resorbabili, ceea ce inseamna ca efectul tratamentului este temporar (6-12 luni). Fiecare astfel de produs se gaseste in forme diferite, adaptabile particularitatilor individuale si regionale ale fetei. Le putem folosi pentru umplerea ridurilor dar si pentru marirea volumului buzelor sau obrajilor. In functie de zona pe care dorim sa o injectam vom alege produsul potrivit, si vom stabili doza necesara pentru scopul pe care ni l-am propus. Când este injectat imediat sub piele, acidul hialurónic întinde pielea, o tonifică şi crează o imagine proaspătă, cu un aspect mai tânăr şi mai sănătos. Beneficiile injectării acidului hialurónic durează în general câteva luni, deci nu sunt permanente. Ca atare, tratamentul se repetă la interval de 6-12 luni în funcţie de dorinţele pacienţilor. Ca efecte secundare sunt descrise: eritemul la locul injectării( dispare în 2-3 zile), prurit, edem, urticarie( rar).


[how Restylane works?]

DE CE ACID HIALURONIC?

Acidul hialuronic se afla in mod normal in structura pielii. Cu trecerea timpului sinteza acestuia se reduce, iar pielea isi pierde tonusul si elasticitatea. Prin urmare inlocuim ceea ce lipseste. In plus este un produs natural ce nu provoaca efecte secundare, aspect deosebit de important in cazul unui tratament facial.

II. RADIESSE

Este un implant injectabil nou, de producţie SUA, care asigură o corecţie de lungă durata a ridurilor (efectul sau persista mai mult decat cel al produselor pe baza de acid hialuronic, ajungand pana la cca 14-15 luni. Este un produs natural, ce contine calciu sub forma de microsfere de CaHA (hidroxilapatit de calciu), suspendat intr-un gel biocompatibil. Efectu sau este vizibil imediat, iar in decurs de aproximativ 1-2 ani este eliminat complet pe cai naturale. Este un produs biocompatibil, fara efecte secundare sau reactii adverse. Produsul este aprobat de FDA, fiind considerat unul dintre cele mai bune implante injectabile. Indicatiile sale sunt similare cu cele ale acidului hialuronic.

III. SCULPTRA.

Este un polimer sintetic din familia alfa-hidroxi acizilor, fiind biocompatibil (nu generează reacţii de respingere din partea corpului uman) şi biodegradabil (este complet metabolizat şi eliminat de către corpul uman). Substanţa de bază (acidul poli-L-lactic), fără efect toxic, stabilă chimic şi fizic, este folosită în medicină de peste 30 ani, în special în compoziţia materialelor de sutură resorbabile. Tratamentul a fost lansat recent pe piaţă având rol de modelare a volumului facial, corectare a ridurilor şi a şanţurilor moderate sau severe.

Tratamentul cu Sculptra constă în injectarea la nivelul feţei a substanţei. Sculptra se injectează în dermul profund sau în ţesutul subcutanat. Injectarea nu necesită efectuarea în prealabil a anesteziei.

Produsul conţine microparticule de acid poli-L-lactic, un polimer sintetic din famili alfa hidroxi-acizilor. După injectare, particulele de acid poli-L-lactic produc stimularea progresivă a sintezei de colagen de către organism. Efectele devin vizibile după 4-6 săptămâni de la administrare. Substata stimuleaza productia de collagen la nivelul injectarii. Tratamentul necesita 3 etape, la interval de 3-4 luni, una fata de alta. Efectul este de durata, persistand cca 2 ani dupa ultima injectare.

Procesul de recuperare după tratamentul cu Sculptra este unul extrem de rapid, fiind necesară o singură zi pentru recuperare.

Posibilele efecte adverse ale Sculptra pot fi cele legate de procesul de injectare, cum ar fi senzaţia de disconfort, roşeaţa sau sângerarea la locul de injectare. Alte efecte adverse pot include formarea de mici noduli sub piele, în mod particular atunci când produsul este administrat într-o concentraţie mare. Aceste formaţiuni sunt în general invizibile cu ochiul liber, simţindu-se doar la palparea zonei respective şi de regulă dispar fără intervenţie medicală.

In concluzie

fara a avea pretentia ca am epuizat toate metodele de reintinerire, am trecut in revista principalele produse de care dispunem in lupta cu ridurile si trecerea anilor. Pentru mai multe informatii, si pentru a beneficia de un tratament personalizat, adaptat particularitatilor si dorintelor dumneavoastra, nu ezitati sa ne contactati.

Va asteptam.